sunnuntai 15. marraskuuta 2015

C2 Vertebra

Kuten edellisessä mainitsin, olen siis istunut muutamia päiviä yhdessä huoneessa.

Syy tähän on että huoneen asukas on muutama vuosi takaperin halvaantunut kaulasta alaspäin kaatumisen seurauksena eikä hän enää pysty hengittämään itse. Asukas pystyy puhumaan mutta hengittäminen tapahtuu trakean ja ns. ''hengityskoneen'' kautta.

Asukkaan huoneessa seurataan happisaturaatiota, verenpainetta ja ruumiinlämpöä sekä liman eritystä. Happisaturaation tippuessa alle 88 otetaan hengityskone irti ja annetaan lisähappea ambu bagilla (saa auttaa, mikä tämä on suomeksi) sekä annetaan hierontaa rintaan (joka näyttää todella aggressiiviselta, mutta tämän idea on matkia yskää). Happisaturaatio nousee tällä useimmiten ja tämä toistetaan niin monta kertaa kun tarvetta. Yleensä tässä yhteydessä tehdään myös limaimua. Havaintoni tästä kys. toimenpiteestä on että mielestäni katetria laitetaaan trakeaan todella pitkälti. Olen kysynyt monesti miksi sitä laitetaan niin pitkälti, niin vastaus on ollut että sitä voi laittaa niin pitkälle kun joku henkitorvessa tulee vastaan... Katetri laitetaan myös toistamiseen trakean sisälle kun imu on päällä, auts.



Verenpaineen seuranta on todella oleellista sillä se kertoo uskommattoman paljon asukkaan tilasta. Kivusta, hengitysvaikeudesta, huonosta asennosta, vatsavaivoista yms. Verenpaineen ollessa korkea tehdään tsekkaus että onko asento ok, muutetaan tarvittaessa, eihän esim. varpaankynsi paina mikä aiheuttaa kipua, onko vatsan toiminta normaalia sekä onko tarvetta limaimulle.

Ruuminlämpöä on seurattava sillä asukkaan keho ei voi säädellä ruumiinlämpöä. Siksi myös huone tuntuu kuumalta ja tunkkaiselta sillä alilämpö on todellinen uhka.
Tässä kys. huoneessa olen saanut käyttää ambu bagia, avustaa aamupesuissa, painella vatsaa vatsantoimituksen yhteydessä, avustaa nostoissa ja tsekata koneiden asetuksia. Trakean vaihdon suorittaa aina hoitaja joten tätä en ole päässyt tekemään. Samoin kun PEG-ruokintaan en ole saanut osallistua.

Seuraava postaus on varmaan viimeisimpiä sillä kotiinlähtö häämöttää. Kerron hieman tuntemuksia vaihdosta ja miten muuten elo täällä on sujunut


Elina

1 kommentti:

  1. Elina, olet tehnyt hyviä huomioita potilaan hoidosta. Opettavainen kokemus tukea näin konkreettisesti potilaan vitaalielintoimintoja. Ambua kutsutaan myös mellä Ambuksi, mutta virallinen nimi on palje ja paljeventilaatio. Trakeaa imiessä on hyvä huomioida trakeputken pituus. Se on itsessään jo n. 5cm (mulla ei ole edes viivotinta tässä, että voisin tarkistaa arvioni) pitkä. Imiessä ei siis satu vaan imukatetri osuu muoviseen putkeen. Huomiosi kivusta ja sen yhteydestä verenpaineeseen ovat hyviä. Jo pelkkä asennon vaihtaminen voi auttaa paljon. Hienoja huomioita joita ihmetellään lisää koulussa :)

    VastaaPoista