maanantai 12. lokakuuta 2015

Medication care

Tässä hieman havaintoja lääkehoidosta

Täällä on selvä jaoittelu työtehtävissä. Lilapaitaiset ovat opiskelijoita, siivoojia tai muita apulaisia. Pinkkipaitaiset (naiset) ja vaaleansinipaitaiset (miehet) ovat care practitionereja ja sinipaitaiset hoitajia. Care practitionerit kuivittaa, syöttää, pukee yms ja hoitajat vastaavat ainoastaan lääkehoidosta. Minä vietin tiistain John nimisen vanhemman hoitajan kanssa lääkehoidon merkeissä. John on toiminut hoitajana jo 40 vuotta!

Kaksi hoitajaa jakavat aamulääkket. Heillä on nimitetyt asukkaat joille he jakavat. Käytössä heillä on pieni tarjotin ja iso kärry jossa lääkkeet ovat ja isot kansiot jossa on reseptit/lääkelistat.
Lääkelistaan merkitään kynällä piste lääkkeen kohdalle joka on kippoon laitettu ja kun asukas on lääkkeensä ottanut, merkitään listaan se rastilla. Mikäli asukas kieltäytyy ottamasta lääkkeitään, se merkitään R -kirjaimella (refused). Tämä edellämainittu piste - rasti tapa on vain yksi monista tavoista. Jotkut eivät laita pistettä muistutukseksi että on ottanut kippoon kyseisen lääkkeen
Sain muuten itse antaa muutamalle asukkaalle lääkkeet p.o., se on paljon se!

Lääkkeet otetaan yhteen lääkekippoon (nestemäiset omiinsa) ja mukaan otetaan myös lusikka jos lääkkeet täytyy antaa suoraan suuhun. Lusikat menevät aina pesuun mutta kaikki lääkkeet jaetaan tästä yhdestä ja samasta lääkekiposta, ilman että sitä huuhdellaan välissä. Kärry myös otetaan mukaan josta lääkkeet otetaan. Huomasin, että kyseisessä menetelmässä tulee paljon edes-takas juoksua (kestävä kehitys huom). Lääkkeitä myös käsitellään paljain käsin.

Laastarit ja tyhjät insuliinikynät laitetaan särmäjäteastiaan, kuten tietysti myös neulat.
Pillerikierroksen jälkeen tehdään vielä laaastarikierros. Lääkehuoneessa (en käyttäisi sanaa lääkkeidenjakohuone sillä lääkkeitä ei jaeta siellä) on huumaavat lukituissa kaapeissa ja heillä on käytössä todella simppeli kirja johon merkitään asukas, lääke, paljonko annetaan, kuka antaa, kuka tarkistaa ja kuinka paljon jäänyt jäljelle sekä tietysti päivämäärä. Lääkekärryssä on lääkepaketit joissa on pienet reseptilappuset joissa lukee asukkaan nimi mutta heillä on myös apteekista tilattuja läpipainopakkauksia missä on tiettyä lääkettä.

Huumausainekirja, joka tilataan apteekista.




Läpipainopakkaus


Valmistenimissä on täällä muuten eroavaisuuksia. Silmääni osui nämä:
Marevan - Warfarin
Furesis - Furosemide
Diapam - Diazepam

Aamukierroksen jälkeen aletaan valmistelemaan päivälääkekierrosta jonka jälkeen on muiden juoksevien asioiden hoitamista, kuten esimerkiksi asukaskansioiden päivitystä.

Seuraavassa postauksessa kuvia työmatkalta, Pendinestä sekä yleisiä kuulumisia.

Elina

8 kommenttia:

  1. Sinähän olet kohta Master of Medication :)

    VastaaPoista
  2. Kiva lukea miten lääkkeiden jako siellä käytännössä toteutetaan. Eroja tuntuu olevan. Vaikuttavan näköinen "kulutuskirja" :)

    VastaaPoista
  3. Jäi mietityttämään nämä lääkeasiat vielä. Oletko havainnut eroja suomeen esim. lääkkeiden antotavoissa, antibioottejen käytössä tai yleisimpien lääkeaineryhmien suhteen?

    VastaaPoista
  4. Jäi mietityttämään nämä lääkeasiat vielä. Oletko havainnut eroja suomeen esim. lääkkeiden antotavoissa, antibioottejen käytössä tai yleisimpien lääkeaineryhmien suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peg-letkuun lääkittäessä lääke murskataan eritavalla lääkekippoon sekä lääkkeitä ei koskaan jätetä asukkaalle vartioimatta. Aina täytyy nähdä ottaako asukas kaikki lääkkeet. Insuliinia pistettäessä aine pistetään kovin nopeasti. Antibiootteja menee todella paljon VTI:hin mutta täällä on todella vähän sydän- ja verisuonisairauksia talon asukasmäärään nähden sekä lääkelistat suppeempia kuin suomessa (ei turhia lääkkeitä) :)

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Hyviä huomioita Elina. Näistä asioista mukaan lukien aseptiikka on hyvä keskustella koulussa kun palaatte.

    VastaaPoista
  7. Hyviä huomioita Elina. Näistä asioista mukaan lukien aseptiikka on hyvä keskustella koulussa kun palaatte.

    VastaaPoista